20 mai, 2016

Nike Sulway – The Karen Joy Fowler Book Club (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 10, 2016)

Lugu ninasarvikutest, kes on välja suremas – sest äkitselt on selgunud, et viimane põlvkond ninasarvikuid ei saa enam eostada väikeseid ninasarvikuid. Lugu on jutustatud eelviimase põlvkonna ninasarvik-ema Clara poolt, kes muidu on igati ontlik ninasarvik – peab kohvikut, püherdab mudas ja osaleb raamatuklubis (mida kord juhatas Karen Joy Fowler (arvatavalt mitte ninasarvik?) ning kellest innustatuna kirjutas Clara ühe apokalüptilise loo; see on ka tähenduslik osa tekstist, kuid see jääb siin käsitlemata). Vananevad ninasarvikuemmed vaatavad, kuidas nende sigimatud tütred tegutsevad ja vangutavad pead. Ninasarvikutel pole tulevikku ja tekib küsimus, et mida allesjäänud elupäevadel üldse teha (proovida siiski kloonimist?).

Clara on lähedane teise ninasarvikuemme Belle'ga, kellega koos peab ta kohvikut, ning ühel hetkel nad leiavad, et on teineteisesse armunud. Aga... milline tulevik on sellisel armastusel, millel, ee, pole tulevikku? Naised lähevad tüliga lahku, eriti kui Belle sekkub Clara ja ta tütre suhtesse. Clara läheb viimaks rändama.

Kui ma aus olen, siis algselt ootasin midagi lõbusat (ninasarvikud loevad raamatuid!), aga tegelikult on see tõsine lugu, hävimisest ja kaotusest ja lootusetusest. Kui veelgi ausam olla, siis lõpuks ei saanudki aru, mida autor selle looga täpsemalt ajas – küllap on siin taustal tekste (Fowler?), mida pole lugenud ja mistõttu jääb paljugi arusaamatuks. Hoiatuslugu, et kunstseemendamiseks olgu küllaldaselt spermavarusid (ühel hetkel mainitakse, et Clara tütre endine mees oli viljatu). Kibe kokkuvõte Maa ökoloogilisest olukorrast? Mõistulugu, allegooria? Ei tea.

Igal juhul, soovi korral on tekst netis täismahus loetav.

Kommentaare ei ole: