22 mai, 2016

Robert Reed - The Empress in her Glory (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 10, 2016)

Tulnukad otsustavad Maal võimu üle võtta. Selleks pole vaja armeed, piisab, et maailmavalitsejad oleksid nende käpiknukud. Nad valivad hoolega, kes võiks nendeks käpiknukkudeks osutuda, ning koostavad 77 kandidaadiga nimekirja, üheks neist 58-aastane Adrianne, kes teeb tuleviku-uuringuid kindlustusfirmale. Inimene, kel on vaid töö, kelle pereelu on hävinenud peale paari õnnetust. Vabal ajal peab Adrienne blogi, milles analüüsib erinevaid majanduspoliitilisi tendentse jms.


Ühel hetkel... avastab naine, et ta meilile on saabunud ports tundlikku teavet Hiina Kolme Tammi projekti kohta: et tammid on ehitusvigade tõttu kokku varisemas. Ta avaldab selle teabe oma iganädalases blogipostituses, see leiab tavapärasest enam tähelepanu... ning mõne päeva pärast lagunevadki tammid, põhjustades hiiglaslikke üleujutusi ja meeletut kahju, viies sellega Hiina keskvõimu lagunemiseni ja kodusõja puhkemiseni. Adrienne saab veel teavet ning ta avastused või hoiatused (katastroof naftapumpamises, päikeseenergia kasutamine kosmosetehnikas, elu pikendav eliksiir jne) osutuvad vägagi praktiliseks ning märkamatult on Adrienne saanud maailma mõjuvõimsamaks inimeseks... Temast saabki tagasihoidlik ja külmalt kalkuleeriv maailmavalitseja, kes teeb palju head ja mõningaid vigu. Kuid... ka tema valitsusaeg saab lõpu.

Lõpp lähebki natuke hägusaks – et kas siis tulnukad koristasid ta eest või tegemist loomuliku arenguga. Niipalju kui Reedi jutte olen lugenud, siis igati korralik harju keskmine; on visiooni ja draamat ja haaret, eraelulised detailid vs maailmakorraldus. Jalust ei raba ja normaalne kvaliteet.

Kommentaare ei ole: