30 mai, 2016

Vonda N. McIntyre – Little Sisters (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 10, 2016)


Lugu meenutab natuke eelmisel aastal loetud Rosenbaumi teksti – ehk siis ulme, mis kirjeldab täiesti võõra eluvormi eksistentsi, kust midagi tuttavat on raske leida. Ja ma ei ole üldse kindel, kas käesolevast loost sain enam kui kolmandikust aru.

Qadi nimeline olend korjatakse peale hädakutsungi tabamist kosmosest üles. Qad on... oma liigile ressursside otsija, ta otsib planeete, mida saab liigi heaks kasutada. Ja noh, et planeet ikkagi sobiv oleks, tuleb seda... töödelda, ehk intelligentsemad eluvormid eemaldada. Oma reisul ta tegeleski kahe planeedi ettevalmistamisega, neist teise puhul kohtas ta niivõrd vihast vastupanu, et pidi peaaegu oma laeva vigastuste tõttu kaotama. Aga nüüd on ta kodusadamasse transporditud... ning nagu selgub, pole liigi ülemused tulemustega rahul. Üks ülemus pakub eraviisiliselt lepingut – Qad peab loovutama ühe oma... järglase, et sellega ülemusele uusi järglasi teha. Qadil on 4 erinevas staadiumis järglast, mis on ta kehas arenenud (midagi sellist nagu kukkurloom, kehast välja eenduvad jätked vms) ja tal on plaan neid ise üles kasvatada ning oma dünastia luua, mitte neid solkida mõne liigikaaslase seemne või millega iganes. Aga noh, kuna ülemus on ikka Ülemus, siis see saab, mis tahab, ja vaene Qad...

See kokkuvõte on ikka väga hägune. Plusspunktid tõeliselt võõra maailma loomise ees, iseasi, kui palju sellest üldse aru sain, kõik need jätked ja tavad ja mured. Veider, veider värk.

Kommentaare ei ole: