12 juuli, 2016

Holly Black – The Coldest Girl in Coldtown (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 4, 2010)

Vampiirilugu 16-aastasest Matildast, keda on hammustanud vampiir (sest see on vampiirilugu) ja nüüd peaks 88 päeva jooksul selguma, et kas temast saab vampiir või paraneb ta hammustusest. Ainult et paranemine... see eeldab, et nende 88 päeva jooksul sa ei tarbi verd. Kuid see on ainus, mida sa soovid. Peale hammustamist põgenes Matilda kodust – et juhul kui ta vastu ei pea, ei hakka ta oma pere purema (sellised haiged tavaliselt aheldatakse, kuid need ei pruugi vastu pidada). Et verehimu vaigistada, otsustas ta selle kriitilise perioodi purjus olla. Aga noh, kodust põgenenud tiinekas ei saa lõputult nii elada, et laseb asotsiaalidel poest alkoholi osta – paari nädalaga sai raha otsa.

Ja nii algab siis lugu hetkest, kus täiskasvanud mehed käristavad neiule jooke välja ning loodavad seejärel teda keppida. Peaaegu jõutaksegi selleni, siis aga kohtub Matilda oma sõbraga, kes teatab meestele, et tüdruk on vampiiri poolt puretud (ehk siis peaaegu vampiir), ja Matilda saab teada, et sõbra õde on ära pööranud ja tahab vampiiriks saada ning seeläbi „igavese elu“ omandada. Seda sõbra õde saadab Matilda poiss-sõber, kellega Matilda sooviks peale 88 päeva uuesti koos olla. Ikkagi tiinekate armastus või nii. Matilda avastab, et see paar on jõudnud kinnisesse vampiirigetosse (Coldtown), ning ta läheb neile järgi, plaaniga mõlemad päästa. Probleem selles, et see geto on sõjaväe poolt piiratud – sisse saab, aga välja enam mitte (kui, siis vahetada väljast püütud vampiir mõne inimese vastu). Matilda otsustab vampiiristuda, et end nende vastu vahetada. Aga läheb nii nagu läheb.

Tegemist siis enamvähem YA looga – noored, vampiirid, kired, veri. Tekst pole samas eriti glamuurne, igasugu võõrutusvaevad ja tapmised ja inimloomuse närusemad küljed. Vampiirid on levima hakanud pea kogemata, kui vampiiride avalikuks tulemisel hakkas üks loll vampiir inimesi vampiirlusse nakatama, mille tagajärjel uued ja kogenematud vampiirid seda hoogsalt edasi levitasid – teadmata midagi vampiiride ajaloolisest käitumisest! Ja et see on uus ja põnev, siis noored inimesed on vampiiridest muidugi lummatud jne. Nojah, tõepoolest, pigem lugu noortele täiskasvanutele või popkirjanduse austajatele. Esmatutvus Blackiga oli küll igati mõnus.

ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: