08 september, 2016

Piret Kuub – Vabadus (Looming 8, 2016)

Üsna didaktiliselt mõjuv lugu sellest, et rikkus (või täpsemini nö teenimatult sülle kukkunud varandus) ei tee tingimata õnnelikuks. Tekst jaguneb kaheks ning kirjeldab nii Getho nimelise inimese kahte päeva.

Esimeses päevas on just selgunud Gethole, et ta saab päranduse, tänu millele on võimalik muretult elu lõpuni elada, teha kõike seda, mida vaid oled soovinud, ja millest on ka kasu. Getho töötab kaubandusvõrgus, vabal ajal (või kooli pärast?) õpib prantsuse keelt ja kitarrimängu. Ta elab väikses ühiselamutoas, mis pole just privaatne koht. Aga nüüd on Getho igati vaimustunud saabunud päranduseteatest, ta saab loobuda sellest tüütust poetööst, ühtlasi kolida paremale pinnale ning õppida seda mida tahab.

Loo teine osa toimub aastaid hiljem. Getho magab oma korteris, ning ärgates päeva ajal peaks nüüd voodist välja kobima, aga... milleks, kuhu on kiiret. Milleks teha midagi, kui selleks pole vajadust. Talle meenub kunagine rähklemine ja tollased unistused, aga... milleks neid õieti vaja on. Ja kellesse see puutub, kuidas Getho oma elu elab, kas ta siis teeb midagi või ei. Peale üürikest ringi loivamist segamini korteris keerab ta tagasi magama.

Et siis jah, ülemlaul vaesuse rikastavale mõjule, mis paneb ärksalt või vähemalt asiselt tegutsema. Eks sellisest tegutsemisest sünni ka muuhulgas tekstid, mida on sobilik Loomingus avaldada. Samas, kui nüüd peale lugemist hakkasin kirjutama seda postitust, siis... miks mitte Getho moodi päevi tühjaks veeretada? Pole just sundust elada nagu kõik teised, pealegi – äkki takistaks muidu keskpäraste võimetega Getho-sugune kellegi andekama võimalusi? Milliseid kasutoovaid väärtusi peale looma inimene, kel puudub selleks... õieti huvi või loomupärane tahtmine. Mingil moel võiks Gethot vaadelda kui Huysmansi soome-ugrilikum ja argisem variant – muidugi, nii lühikese teksti pealt on arutu selliseid paralleele tuua.

Kommentaare ei ole: