11 oktoober, 2016

Theodora Goss – Fair Ladies (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 5, 2011)



Lugu, mis paigutub kuhugi Kesk-Euroopasse ja millalgi Teise maailmasõja eelsesse aega (kuigi nagu järgnevalt näha, on tegemist pigem alternatiivajalooga). Paruni järeltulija õpib ülikoolis ja pummeldab sõpradega ning raiskab oma elukest. Vana parun on asjade sellise käigu pärast rahulolematu ning võtab ohjad enda kätte – ta palkab poja kantseldama Pärli nimelise naise, kes siis pojale sobiva pruudi leiaks. Pärl on kuulus naine, kes 20 aastat tagasi sealses kandis meeste hulgas kõvasti laineid lõi ja südameid purustas, ent seejärel kadus (paruni kaasabil). Poeg pole just eriliselt vaimustatud, et isa käsib sellise vanemapoolse hetääriga suhelda; pealegi loodab noormees ise pääseda kübarakaupluse müüjanna pükstesse.

Saabub päev, mil Pärl on määranud noormehele kokkusaamise kõrgklassi kohvikus – ja parunipoja äärmiseks üllatuseks ilmub sinna vapustava välimusega naine, keda kõiksugu tähtsad ja tuntud isikud õhinaga tervitavad. Naine veab parunipoega kõrgklassi seltskonnaüritustele ning sunnib teda suhtlema erinevate pruudikandidaatidega, lõpuks leiabki talle sobiva neiu – Prantsuse saadiku tütre. Kuid noormees on nüüd ise lootusetult armunud sellesse vaimustavasse naisolendisse.

Noormehe üks pummeldajast sõber aga esitab oma kahtluse Pärli päritolust – tegemist on haldjaga, kes mehi ära kasutab, ja nendest pääsemiseks  tuleb tasuda lunamaksu või... oled mehest ilma. Sealsetes metsades on haldjad aastatuhandeid elanud, kuid nüüd põllumajanduse ja tööstuse arenedes on metsi kõvasti vähemaks jäänud, ning seetõttu on need võrgutavad haldjad linnades oma... tegusid tegemas, olles eelkõige aktiivsed eelkõige meelelahutustööstuses – tantsijate või filminäitlejate vms. Parunipoeg aga... tema on armastusest sõge. Siis aga seab Pärl ta valiku ette: kas mina või... Ja noormees teeb otsuse.

Igati vahva lugu, soovi korral oleks see kergesti analüüsitav ökofeministlikust vaatenurgast – haldja ja looduse suhe, haldja ja tsiviliseeritud maailma suhe, loodus vs tehislik. Huvitav alternatiivajalooline maailm, kuhu sisse segatud see maailmasõdavaheline aeg, Saksamaa kasvav agressiivsus jne. Goss on päris huvitav autor. Muidugi, eks hoiatus seegi, et käesolevat lugu sai vildakalt ümber jutustatud.

Kommentaare ei ole: