02 november, 2016

Eleanor Arnason – The Woman Who Fooled Death Five Times (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 7, 2013)



Ühest aasta parimate antoloogiast järjest nelja head lugu kogeda, see on vist ületamatu rekord. Kui esmatutvus hwarhathi ühiskonnaga oli nende... veider arusaam inimsoo krimikirjandusest, siis seekord saab pildikese hwarhathi mütoloogiast.

Jumalanna lõi maailma ja maitses oma loomingut, seejärel sittus välja massi, mis vormus iseenesest olendiks, kes nimetas iseennast Surmaks. See lugu on naisest... kes pettis Surma viis korda. Tegemist on äraspidise muinaslooga (muidugi, hwarhathi mõistes see pole nii), siis tulemuseks on... segapudru. Surm saab endale parema elujärje ning hoolimata petmisest hukkub naine ikkagi. Veel hullem – Surm koguni halastab selle pettuse (naise valikud polnud just südamesoojusest kantud) – aga naine suurt ei õpi. Tekst lõppeb inimkeelde tõlkija kommentaaridega, mis omakorda juhivad tähelepanu esitatud muinasloo (või muistendi) ebatäpsustele või koguni moraali puudumisele.

Klišeelikult öeldes – vaimukas tekst võõrast tulnukakultuurist. Muudkui tahaks paralleele tõmmata või siis ebakohtadele osutada... aga tegemist on ikkagi võõra kultuuriga! Õpetusiva asemel... õige lahenduse puudumine, puudulik või poolik või mittemidagiütlev moraal (võõras kultuur!). Lugeja petmine on alati tore.

Kommentaare ei ole: