23 november, 2016

Karin Tidbeck – Sing (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 8, 2014)

Lugu, mis räägib ehk transhumanistlikest inimestest, kes elavad endisel kaevandusplaneedil, ning on pidanud kohanema sealsete veidrate... oludega; ehk on lasknud end nakatada kohalike parasiitide poolt (eksole, juba planeet ise on moondanud inimkeresid). Nimelt on probleem selles, et planeedil on kolm kuud, mis nähtavale ilmudes mõjutavad vägagi sealsete inimeste eluolu. Ja et nende mõjudega edukamalt hakkama saada, tuleb lasta... sisemust muuta. See operatsioon sooritatakse imikueas, kõrvalnähtudeks on parasiidi mitteomandamine (ehk siis sealsetes tingimustes nö invaliidistumine) või hukkumine.

Loo peategelaseks on nö invaliid, kel pole „seda“ võimet. Üldiselt on temasugused ühiskonnast väljatõugatud, kuid Aino (enamik tegelasi on soomelike nimedega, tegemist on ikkagi rootsi autoriga) töötab rätsepana, mis võimaldab tal mingilgi moel sõltumatult hakkama saada. Sellele Kiruna nimelisele endisele kaevandusplaneedile saabub aga bioloogist uurija, kes on võlutud kohalikust lihtsast elust, parasiidisüsteemist ja nende kolme kuu mõjudest. Aino kui väljatõugatu ehmatuseks suhtleb see bioloog temaga ning nad koguni armuvad. Kuni mees saab teada, kuidas see parasiidi istutamine käib...



Ühesõnaga, päris alien lugu, kõik need inimolendid, kes kohanenud planeedi oludega (ka bioloogil on oma sünnipära tõttu eriline kehaehitus). Muidu toredad inimesed, aga... väheke tõrjuvad teistsuguste vastu. Sci fi värk.

Kommentaare ei ole: