30 november, 2016

Nancy Kress – Pathways (The Mammoth Book of Best New SF 27, 2014)



Kurblik lugu suguvõsast, kes põevad haruldast haigust – inglise keeli Fatal Familial Insomnia. Need, kes põevad (olenevalt geenide jagunemisest), keeravad ühel hetkel ära ja saavad loetud kuude pärast surma. Ludie on 19-aastane neiu, kes otsustab arstide poole pöörduda – hoolimata sellest, et suguvõsa on selle vastu ja arstideks on need pilusilmsed hiinlased, kes rajasid kliiniku selleks, et Ludie suguvõsaga katseid teha (kliinik töötabki seepärast suguvõsa usaldust võita; seepärast siis raviti kohalikke vaeseid – kogu väikelinn on üks lootusetu pärapõrgu).

Ühesõnaga, Ludie läks katsealuseks, et raha saada ja sellega nooremaid lapsi aidata – kuna nende perel on märk küljes kui segastel inimestel, nii pole neil lootust saada ümbruskonnas tööd jms (ning seetõttu paljunevad nagu jänesed). Pere viskab Ludie omade hulgast välja ja ega need hiinlased… nendega on Ludiel keeruline. Igal juhul, peale kõiksugu kahtlusi ja kõhklusi (Ludie pole olude tõttu just teravaim pliiats), laseb neiu endale elektroodid ajju pista – tulemuseks on see, et aju muutub… juhitavaks ja haiguse kulg justkui pidurdub. Kuid ega siis lugu saa nii positiivselt lõppeda.

Et siis selline igati emotsionaalne ja inimlik lugu lähituleviku Ameerikast. Poliitiline olukord (sellest siin ei kirjutanud, aga küllaltki oluline teema muidu – miks hiinlased saavad vaeste ameeriklaste kallal katseid teha), sotsiaalne ebavõrdsus ja muidu traagilised inimsaatused. Ja muidugi eelarvamused. Pole just megaulme, aga vahelduseks igati loetav.

Kommentaare ei ole: