15 märts, 2017

Connie Willis - Now Showing (Rogues, 2015)

Lugu tulevikuühiskonnast, mis… on õige tarbijat lüpsev. Et kõiksugu terrorism on muutnud avalikud kohad üliturvatuks, siis tuleviku meelelahutuskeskused on veidi oma formaati muutnud - seeasemel, et on paarikümne saaliga multiplexkino, on nüüd 100 saaliga kinokeskus koos üüratu taristuga - poed, söögikohad ja muu. Sa lähed hommikul sinna, poolteist tundi läbid turvakontrolli ja seejärel oled terve päeva kohapeal ja kulutad eri kohtades raha. Pahatihti filmi vaatamata.

Loo kangelanna on aga filmihuviline üliõpilasest neiu ning peale seda, kui samasuguse filmihuviga noormees ta maha jättis, on tal viimaks tekkinud soov üht kindlat filmi vaadata. Ta läheb sõbrannadega sinna meelelahutuskeskusse… ja millegipärast ei õnnestu tal kuidagi sellele seansile saada, ikka juhtub midagi. Veel hullem, keskuses kohtub ta oma endise noormehega, kes paistab seal midagi veidrat korraldavat…


Ühesõnaga, kerge hoiatuslugu tarbimisühiskonnast, mille fassaadid peidavad nii mõndagi kahtlast. Tekst on küllastatud kõiksugu filmitsitaatidega, samamoodi iroonilised viited tulevikufilmidele… mis pole just uutest ideedest küllastunud, ikka “Jääaeg 22” jne. Esmapilgul veidi totter YA-maiguline lugu, aga samas leiduvad nii mõnedki mõtlemapanevad seigad.

Kommentaare ei ole: