03 juuni, 2017

Gregory Norman Bossert - Twelve and Tag (The Year’s Best Science Fiction & Fantasy, 2016)

Lugu meeskonnast, kelle tööks on Jupiteri ookeanisse sukeldumine ning sealt väärtusliku välja õngitsemine (ning püüdes vältida sealsete olendite poolt ärasöömist); nüüd vabal hetkel püüavad nad kaht uut meeskonnaliiget sisse pühitseda. Selleks pannakse nad jutustama kaht lugu, ühe tõese ja teise võltsi, ning meeskond peab hääletama, kumb on kumb.

Nojah, uustulnukad jutustavadki oma loo ning meeskond peab tegema oma otsuse (lugude eesmärk on ka näha, kas need uustulnukad üldse sobivad meeskonda või mitte). Tegevus leiab aset kuskil 21. sajandi lõpu või 22. sajandi alguses, inimkond on laienenud meie päikesesüsteemi ning ekspluateerivad sealseid planeete. Tehnika on sedavõrd arenenud, et kui sul on ports raha, võid luua endast koopia, mis saab peale sinu hukkumist edasi tegutseda - olles “mina” vastavalt viimasele täiendatud versioonile. Igal juhul saab nendest uustulnukate juttudest aimu 21. sajandi saavutustest ja probleemidest (kui on võimalus, siis inimesed häkivad ükskõik mida, hoolimata tagajärgedest).

Ühelt poolt on lugu üsna tavapärane teadusliku fantastika seiklus, teiselt pool pakub pinevust oma melodramaatiliste hetkedega. Ja no muidugi autori tulevikunägemused ja vihjed sündmustele. Loetav, aga mitte päris minu teetass.

Kommentaare ei ole: