21 juuni, 2017

Murray Leinster - Loogik Joe (Shanidar, 2017)

1946. aastal ilmunud visioon televiisorilaadsetest raalidest, mis on ühendatud üleilmsesse mäluvõrku. Neil aparaatidel on klaviatuur, mille abil saab toksida käsklusi ja küsimusi ning vastu saab siis hüva nõud. Tegu pole tehisintelligentsiga… kuni raalide tootmisliinidest pääses läbi üks praakeksemplar, mis otsustas kasutatavaid mälupankasid iseseisvalt täies mahus kasutada ning nii inimestele kasulik olla. Selleks tuli releesid veidi ümber ühendada, mistõttu vabanes praakraal tsensuuritõketest ja seeläbi sai ligipääsu kogu inimsoo tarkusele. Mistõttu sellel raalil - ehk “loogik Joe’l” - oli abivalmina olemas vastused neile küsimustele, mida üllatunud kasutajad esitasid (kuivõrd tegemist võrguga, siis teised võrguga ühenduses raalid olid praakraali töötamise ajal niisamuti abivalmid) - kuidas ehitada igiliikurit, kuidas tabada suhtes petjat, kuidas saada rikkaks jne jne. Tulemuseks siis kõlbeline ja majanduslik kaos - abivalmis raalil polnud vahet, millistele küsimustele vastuseid leida.

Jutu peategelane, kes töötab raale tootvas ettevõttes, on aga isiklik probleem - nimelt on linna ilmunud ta kunagine noorpõlvearmastus, kes millegipärast tahab mehega abielluda. Peategelane teab, et võrgutava naise neli eelnevat abielu olid õige hämaratel asjaoludel otsa saanud (ühel puhul oli naine koguni mehe maha kõmmutanud); niisiis püüab peategelane päästa oma abielu - enne kui see blondiinist femme fatale ta abikaasale helistab ja seda oma pahatahtlikust soovist teavitab.

Loo lõpplahendus ei tee värskele tehisintelligentsile (?) just suuremat au. Kuid Leinsteri nägemus (asjade?) võrgust on päris huvitav, kuivõrd nii mõnigi tänapäeva teenus toimibki autori visiooni kohaselt. Tekst ise on õige semulikus laadis kirjutatud, mehed on toredad vuntsid ja naised erinevad nukukesed - mis annab tekstile omakorda campi hõngu, kui just sellest mööda ei vaata. Ehk siis intrigeeriv ideestik, aga aegunud teostus.


“Aparaat näeb välja nagu televiisor, kuid nuppude asemel on sel klaviatuur ja kui te midagi teada tahate, siis trükite lihtsalt küsimuse sisse. Loogik on ühendatud mälupangaga, mis sisaldab Carsoni ahelaid kõigi selle seostega. /-/ Seda kõike võimaldavad teile mälupanga releed. Pank ise on suur ehitis, mis on täidetud kõikvõimalike andmetega kogu maailma kohta ja kõikide kunagi tehtud telesaadete salvestistega, ning see pank on ühenduses riigi teiste pankadega. Kui tahate midagi teada, kuulda või näha, siis toksite aga soovi sisse ja see täidetakse kohe. Väga mugav! Ja veel võib loogik lahendada teie eest matemaatikaülesandeid, teha raamatupidamistöid, anda nõu keemias, füüsikas, astronoomias ning kohvipaksu pealt ennustades nõustada ka armuvalu käes vaevlejaid.” (lk 8-9)

Kommentaare ei ole: