22 juuni, 2017

V.E. Schwab - Tihenevad varjud (2017)

Eks lugema asudes tuli veidi kahtlane tunne peale, et miks sellist ilmselget YA kirjandust loen, aega oleks muulegi kulutada. Aga jah, lõpuni sai loetud ning eks tekst muutus edenedes üha kaasakiskuvamaks. Kui esimene raamat oli üsna selgelt alguse ja otsaga ning loetav üksikteosena, siis see romaan on ettevalmistus cliffhangeriks, et järgmise raamatuga edasi minna.

Siinses raamatus tekib suhete nelinurk, millega on seotud üks naine ja kolm meest - ja eks naise puhul võiks kõnelda mõningasest poisilikkusest, ning kolmest mehest mõnigi on õige biseksuaalne, siis… väheke queer see YA on. Mitte et see oleks teravalt esil, sest ega kellelgi kedagi õieti panna ei õnnestu. (Selgub, et esimese raamatu puhul sai niisamuti korraks seksuaalsusest räägitud.)

Aga jah, romaan siis sellest, et neiu Bard seilas peale eelmise raamatu sündmusi tundmatu meeskonnaga merele ning sai seal endale võlujõu asjus ootamatu õpetaja, kes osutus Punasest Londonist pagendatud ülikuks. Pagendatud oli ta seepärast, et… prints Rhy on selline nagu ta on ning Kell peab teda kaitsma - eriti nüüd kui eelmises raamatus sai nende elud üksteisega ühendatud (no otseses, mitte kaudses mõttes). Ning et Punases Londonis on algamas selle maailma võlurite turniir, purjetab pagendatud ülik keelust hoolimata sinna tagasi, et niisamuti turniiril kaasa lüüa. Nagu selgub, soovivad ühel ja teisel põhjusel turniiril inkognito osaleda nii Bard kui Kell. Sünnib üks segapundar, sest noored armastajad ei tea teineteise osalemisest, küll aga aimavad üksteise kohalolu. Ja Rhy isa, kuningas Maxim, ei taha Kelli seiklustest midagi kuulda.

Kuid see pole veel kõik. Kui Kell tõi Rhy tagasi elavate hulka, siis eelmises romaanis hukkunud Holland on samuti naasnud - tema äratas deemon või jumal, kel on aga omad plaaid - mille elluviimiseks on vaja Kelli.


Ühesõnaga, puhas seiklusromaan koos mõnede õhkamiste ja murtud südametega - mis teeb raamatu üsna emoks, aga siiski kaasaelamisega loetavaks. Ei saa öelda, et tegu oleks uuendusliku või eripärase kirjandusliku maailmaga, pigem on siin kenasti järgitud YA traditsioone lugejatele meeldimiseks. Aga mis siis ikka.

Kommentaare ei ole: