10 august, 2017

Joe Abercrombie - Sharp Ends (2017)

Et jutukogu mõista, pead olema eelnevalt lugenud kuus romaani (triloogia + kolm eraldiseisvat) sellest Esimese Seaduse maailmast (nagu olen väsimatult korranud, on mul “Red Country” senini lugemata - eks see arusaamatus tule lähiajal lahendada). Kuid Abercrombie on Esimese Seaduse maailma romaanidest edasi laiendanud ning sisse toonud uue tegelaspaari Shev ja Javre’i, kes põgenikena seiklevad eri riikides ning samas kokku puutudes mitmete tuntud tegelastega (nt Murcatto, Whirrun, Vitari). Kui nüüd õigesti mäletan, siis Abercrombie plaanivat edaspidi neile kahele naisele veel suletõmbeid pühendada - mis on omal moel huvitav ülesanne, kuna siin jutukogus on nelja jutuga kaetud üle kahekümne aasta naiste heitlikust partnerlusest. Ma nüüd ei oska öelda, kas see tegevusliin minus niivõrd vapustusi tekitab - samas on arusaadav, et lihtsam on kirjutada kahe naise vägivallaga täidetud pagemisest kui sepistada romaane, kus kõigutatakse Esimese Seaduse maailma riikide saatusi; ilmaelu ei saa olla niivõrd heitlik nagu on need Abercrombie tegelaste saatused.


Paratamatult on lugemisel lähedasem see, millega oled tuttavam - nii on kogumiku parimateks tekstideks Bethodi ja Glokta saatuslikud eluhetked, kuid niisamuti põhjalaste halekoomilised tegemised (“Fool Jobs”, “Yesterday…”) või ka Nicomo Cosca ajaloo tarbeks talletamine. Mõne jutu puhul võiks kahelda, et need on eelkõige kirjutatud kogumiku mahu täiteks (näiteks lood Dagoska langemisest või Murcatto kamba kulgemisest Styrias, Shevi ja Javre’i järjekordne kokkupõrge jälitajatega), kuid samas on need siiski igati mõnuga loetavad. Paratamatult läheb hammas verele ja nüüd on soov romaane uuesti lugeda… et lugudele paremat tausta saada.


Igal juhul, väga mõnus nokitseda sellise jutukogumiku kallal, kus käsitletakse üht kindlat maailma; pole vaja viselda visioonide vahel, mis käsitlevaid erinevaid jutuilmasid. Ei hakanud tegema uusi postitusi nende lugude kohta, millest olen varem kirjutanud, igal juhul sai palju selgemaks, millest ja kellest on õieti juttu selles “Tough Times All Over” tekstis - kes on Carcolf, Shev, Favre ja Friendly.


Small Kindnesses 6/10
Some Desperado 6/10
The Fool Jobs 6/10 (takkajärgi annaks küll 7/10)
Three's a Crowd 6/10
Tough Times All Over  6/10

Kommentaare ei ole: