05 oktoober, 2017

Brandon Sanderson: Kättemaksjad

Väga mõnus kiiresti lugemise raamat (mida, see ei loe, et mina seda 2 kuud nämmutasin, mul oli vaja teisi asju vahele lugeda!) Teismeline peategelane, kes keskendub kättemaksule, üritades püüda isikut, kes tappis ta isa? Kõlab nagu lamedaim võimalik Hollywoodi stsenaarium, miks, miks jälle?

Aga see on lahedaks tehtud!

Esiteks on too peategelane väga kompetentne, ta tõesti süüvib teemasse, omandab oskusi. Pole mingi "oih, sündisin äravalituna, mis ma nüüd küll teen?"-jaburus, vaid ta on sihikindel ja teab väga hästi, kus ja kes ta on.

Teiseks - see on noortekas, eks ole? Armuliin peab ju olema, sest sel ajal inimeste hormoonid ikka möllavad korralikult?
Ent see armumise-värk, mis tos raamatus, on sisuga, mitte lihtsalt "ilus tüdruk, mingi poiss, koos seiklused, adrenaliini möllamine toob veel lisahormoone: jee, imeline taevast saadetud armastus". Tasub jälgida. Kaks pööret, mis mind, kogenud lugejat, ka üllatasid.

Kolmandaks: taustalugu on samuti üllatavalt pädev. Jaa, korduvalt ja korduvalt on rõhutatud, et eepikud (need on selle raamatu "olendid") ei ole inimesed, et nad eiravad füüsikaseadusi, kõik on võimalik, ja mõnes mõttes on sellega "no aga siis on kõik ju võimalik" tehtud.
Aga.
Nendes raamides on siiski loogika mängus. On "enamasti on nii" ja "see klapib" ja "see ei klapi üldse".

Neljandaks on lihtviisiliselt põnev. Ei mingit lihtlabast sirgjoonelist "siis me tapsime nad kõik ja õnnelik lõpp". Oli pöördeid, mida ootad, sest neid on autor vaikselt üles ehitanud, oli täiesti ootamatuid pöördeid ja kokkuvõttes oli teosel korraga täiesti rahuldav lõpp ja samas ei mingit tunnet, et miks siia veel kaks raamatut otsa tuleb, kõik on ju öeldud?
Ei ole üldse-üldse-üldsegi!

Juuli raamaturiiul
Kiiksu lugemisarhiiv
raamaturiiulike
goodreads

Kommentaare ei ole: