24 oktoober, 2017

Delia Sherman - The Great Detective (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 11, 2017)

Õige aurupunklik lugu selles, kuidas tekkis selline legendaarne paar nagu Holmes ja Watson. Selleks siis vaja Briti impeeriumi, tehnikaleiutisi ja armunud südant. Hea küll, Sherlock & Watsoni moodustumine on siinses jutus kõrvallugu, niiöelda rosinaks koogil.

Aga jah, lugu algab sellest, et noorte leiutajate (rikas aadlinoormees ja käsitöölise tütar) laborist varastatakse Mitteloogika Masin (Illogic Engine) ning noored leiutajad pöörduvad Londoni kuulsa detektiivi poole, kes niisamuti eksperimenteerib robotite leiutamisega - nii on näiteks detektiivi abiliseks Arutlusmasin (Reasoning Machine). Noortel leiutajatega on kaasas noormehe lossist pärit Angharad, kes/mis on aastasadu seal lossis tegutsenud kummitus, kes/mis on nüüd leidnud endale mehhaanilise keha ning nõuab enda inimeseks pidamist. Jne jne.

Ühesõnaga, kõiksugu veidraid olendeid on siin loos küllaga; kõik siis aurupungi vaimus ülevad, ülbed ja valelikud. Paistab, et autor on mõnuga lustinud kõiksugu aurupungi ja Holmesi klišeedel ning nende alt tolmu välja kloppinud; igatahes Sherlocki saamine on üsna… jabur. Vastava ajastuga käib kaasas ka vastavas stiilis väljendumine. Mõneti võiks leida sarnasusi Mark Hodderi maailmaga (mis jäi mul küll peale teist raamatut pooleli, läks nagu liialt… pungiks).

Kommentaare ei ole: