11 aprill, 2018

Elizabeth Bear - The King's Evil (The Book of Swords, 2017)


Tekst paistab olevat avaakordiks millelegi suuremale, mis siis toimuks mõneti aurupunklikus fantasymaailmas (no kuivõrd siin on nii maagiat kui ka robotiks muudetud inimene).

Lugu siis selline, et naine koos kahe palgalisega (miski tumedama sekti liige ja see robotmees) maabuvad ühel paradiislikul saarel, et seal olevat mahajäetud keisri lossi heast-paremast rüüstata. Mitte et tegu oleks millegi ebaseaduslikuga – võimuloleva keisri käsul ongi naine selle ekspeditsiooni korraldanud. Probleem aga selles, et viimase tuhande aasta jooksul on see saar enamvähem puutumatu olnud, kuna seal arvatakse miski needus olevat; nii on ka reisiseltskonna närvid üsna pingul. Aga enne ei juhtu suurt midagi kuni leitakse see võsastunud loss / hauakamber ning nüüd tuleb rinda pista iga entomoloogi õudusunenäo ja unistuste avastusega. Ja see tuhat aastat tagasi võimu kaotanud keiser on … kenasti jutualdis (sest selles maailmas on niisugune tehnoloogia, millega saab valitsejate siitilmast lahkumist pikalt edasi lükata – tõsi küll, selle hinnaks on omamoodi võimu jagamine või õigemini selle interpreteerimise võimalus). Noh, juhtub mitmeid koledusi ja to be continued.

Et siis pooleldi horror ja pooleldi fantasy. Maailma fantasy-osad (näiteks see keisrite elushoidmine ja võimu jagamine) on kergelt … õudust äratavad, mis mõneti näib mulle autoripoolse austusavaldusena sajanditagustele lõunamaade fantasylugude kirjutajatele. Lugu pole teab mis vinge, eks need jälkused on meeldivalt võikad või nii.

Kommentaare ei ole: