22 mai, 2018

Viņa Jie-Min Prasad – A Series of Steaks (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year, 2018)


Kelmilugu lähituleviku Hiinast, mil printeriga on võimalik valmistada nii elundeid kui … veiseliha. Mitte et see oleks otseselt seaduslik või ebaseaduslik, küll aga kena teenimisvõimalus oskustega inimestele, kes töötavad sündikaatide või väikeettevõttete heaks.

Üheks selliseks inimeseks on Hongkongi meditsiiniülikoolist välja visatud neiu, kes peale ebaõnnestunud südametrükki (eks ka ülikoolid tahavad musta raha teenida) on põgenenud Nankingi, kus siis ülikoolist varastatud printeriga valmistab tellijatele erinevaid veiselihasid. Ühel hetkel saab ta anonüümselt tellijalt hiiglasliku ja vägagi spetsiifilise lihatellimuse. Lisaks ülesande keerukusele on eriliseks tüütuseks see tellija, kes erinevate ähvarduste abil (olles vägagi tuttav selle meditsiinikooli intsitendiga) tahab printijat agaramalt tööle piitsutada. Neiu peab palkama darkneti kaudu endale abilise, kellega koos nad satuvad sellele okkalisele teele, et avastavad, kes see tellija tegelikult ja milleks seda võltsliha laadungit vajatakse. Järgneb siis …

Singapuri autori lugu on eelmise aasta üks lemmikuid kõiksugu antoloogiates ja ulmeauhindade nominentide nimekirjades. Mitte et ma seda populaarsust lõpuni mõistaks – jah, lähitulevik kui selline on päris huvitav (muidugi tehnoloogia ja selle rohkem või vähem eetiline kasutamine), niisamuti see hiinalik maailm oma reeglite ja kelmustega. Aga et tekst ise oleks märkimisväärse mõjuga kunstiteos,  mis kuhugi kraevahele roniks, seda nüüd vast mitte. Siiski, hea meelelahutus, sellest ka kõrgem punktisaak.

Kommentaare ei ole: